Felt

Vilt, een veelzijdig textiel, wordt geproduceerd door vezels zoals wol of synthetische materialen te matteren en samendrukken, en heeft diverse toepassingen, van traditioneel gebruik in Centraal-Azië tot hedendaagse textielkunst en design in de westerse wereld.

Eigenschappen en toepassingen

Vilt is een textiel dat wordt geproduceerd door vezels te matteren, condenseren en samendrukken. Vilt kan worden gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol of dierenbont, of van synthetische vezels zoals acryl op petroleumbasis of acrylonitril of rayon op basis van houtpulp. Gemengde vezels komen ook vaak voor. Natuurvezelvilt heeft bijzondere eigenschappen waardoor het voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. Het is “brandvertragend en zelfdovend; het dempt trillingen en absorbeert geluid; en het kan grote hoeveelheden vloeistof vasthouden zonder nat aan te voelen …”

Van Centraal-Azië tot nomadische tradities

Vilt, gemaakt van wol, is een van de oudste bekende textielsoorten. De oorsprong van viltmaken wordt vaak omgeven door legendes. De Sumerische legende beweert dat Urnamman van Lagash het geheim van vilt maken ontdekte. Een verhaal over Saint Clement en Saint Christopher vertelt hoe ze hun sandalen met wol vulden om blaren te voorkomen tijdens vervolging, waarna de beweging en het zweet de wol tot viltsokken maakten. De oorsprong van vilt ligt waarschijnlijk in Centraal-Azië, met bewijs van viltproductie in Siberië en Noord-Mongolië. Siberische graven tonen het brede gebruik van vilt, van kleding tot sieraden en paardendekens.

Vanuit Siberië en Mongolië verspreidde het vilt maken zich over gebieden bewoond door Turkse-Mongoolse stammen, waar schapen- en kamelenkuddes cruciaal waren voor hun welvaart en levensstijl. Nomaden gebruikten vilt voor huisvesting, isolatie, vloerbedekking en huishoudelijke benodigdheden. Kleurstoffen zorgden voor rijke kleuren, en pre-vilts, gecombineerd met geverfde garens, werden gebruikt voor decoratieve ontwerpen. Felt werd zelfs gebruikt voor totems en amuletten met beschermende functies, vaak doordrenkt met religieuze en symbolische betekenis.

felt-tijdloos-ambacht-ecologisch-in-zee

Een tijdloos ambacht

Tegenwoordig wordt vilt nog steeds gemaakt door nomadische volkeren in Centraal-Azië, zoals de Mongolen en Turkse mensen, voor het vervaardigen van tapijten, tenten en kleding. In de westerse wereld wordt vilt veel gebruikt in textielkunst en hedendaagse kunst en design, waar het wordt gewaardeerd als een ecologisch verantwoord textiel en bouwmateriaal. Naast de Centraal-Aziatische tradities heeft Scandinavië ook bijgedragen aan de viltproductie, vooral voor kleding.

Meer weten over PET-vilt

Scroll naar boven