Hergebruik van materialen, voor ons niet meer dan logisch.

Sinds wij 10 jaar geleden zijn begonnen met het maken van akoestische oplossingen en bedrukte producten zoals akoestische fotopanelen is er veel veranderd. Of toch niet?

Voor ons is het altijd al logisch geweest om zo weinig mogelijk afval te creëren, of beter gezegd zo efficiënt mogelijk met onze grondstoffen om te gaan. Dit is wat ons betreft het uitgangspunt van hoe wij onze producten ontwerpen, door ontwikkelen en produceren.

Als “klein” groeiend bedrijf merken wij wel hoe snel het kan gaan; van het hergebruiken van een stukje akoestische vulling of aluminium profiel omdat het zonde is om het weg te gooien is onze productie gegroeid en wordt efficiency belangrijker. Het gevolg is dat het soms makkelijker of sneller is om een nieuw stuk materiaal te pakken dan om in de berg reststukken te zoeken. Je ziet dan ook na verloop van tijd letterlijk een berg restmateriaal ontstaan die je niet weg wil gooien omdat het nog waarde heeft maar tegelijkertijd kan je het ook nergens meer toepassen.

Hier moest dus een oplossing voor komen want weggooien doen we niet, waar we kunnen hergebruiken we restmaterialen en wat overblijft recyclen we.

 

Gerecycled textiel als een circulaire akoestische vulling.

Om te beginnen is de basis van ons product al van gerecycled materiaal. In onze akoestische panelen en schermen gebruiken we een akoestische vulling van gerecycled textiel. De vulling is gemaakt van oude jeans en sweaters.

De oude kleding die niet meer gedragen wordt krijgt een nieuw leven, een circulaire basis voor de akoestische vulling zeg maar. Wat aan restmateriaal overblijft verzamelen we in speciale recycle-zakken en gaat terug naar de fabriek waar er weer nieuwe akoestische vulling van wordt gemaakt. Een gesloten cirkel!

Voor aluminium geldt eigenlijk hetzelfde, reststukken worden gesmolten tot billets waarna er weer dezelfde aluminium profielen van worden gemaakt. Bovendien is voor het omsmelten van aluminium maar 5% van de energie nodig die er normaal nodig is om aluminium uit bauxiet te verkrijgen.

De akoestische panelen worden afgewerkt met diverse stoffen. We zijn met toeleveranciers bezig om van oude geprinte doeken vilt te laten maken. Het meeste textiel kan uiteindelijk worden gerecycled tot nieuwe akoestische vulling.

In-Felt, akoestische producten gemaakt van PET.

Met In-Felt hebben we een nieuwe collectie PET felt producten ontwikkeld. Het materiaal bestaat uit PET-vezels, 100% polyester, waarvan een gedeelte (50%) gerecyclede vezels zijn en een gedeelte nieuwe vezels om de juiste materiaaleigenschappen te verkrijgen.

Met het PET Felt is het mogelijk om uit één materiaal een volledig product te maken. Het PET felt heeft hele goede mechanische en constructieve eigenschappen, het is goed te bewerken en bovendien heeft het een akoestische waarde en is het in diverse kleuren verkrijgbaar.

Toekomstmuziek!

Hoewel er nu nog geen gesloten cirkel is waarmee we van het PET afval weer nieuwe platen maken is dit voor ons wel een doel voor de toekomst. We willen uiteindelijk van ons PET afval weer nieuwe platen maken, en het zelfs nog breder trekken en van andere afvalstromen zoals PET flessen, verpakkingsmaterialen oude kratten of welk ander materiaal ervoor geschikt blijkt.

Onze ambitie is om dit binnen 3 jaar te realiseren. Hiervoor zoeken wij nu naar mogelijkheden om het bestaande afval weer te vervezelen om er vervolgens weer een plaatmateriaal van te maken met dezelfde eigenschappen.

Contact